Sök
Stäng denna sökruta.

NFT konst

OpenSea recension​
OpenSea recension​

NFT är ett nytt och kommande sätt att skapa och sälja digital konst. Det innebär att man använder icke-fungibla tokens, som är unika digitala konstverk som kan köpas och säljas online. Även om branschen fortfarande befinner sig i ett tidigt skede finns det potential för NFT konst att förändra hela det kreativa landskapet. Det som gör NFT:s så unika är att de inte bara är ett konstverk utan också en digital tillgång som har ett värde i den verkliga världen. Det innebär att de kan användas som valuta eller bytas mot andra varor och tjänster. I takt med att NFT-industrin växer är det troligt att vi kommer att få se fler och mer innovativa sätt att använda dessa tokens.

Vad är NFT konst?

NFT står alltså för non-fungible token. Det är en unik digital tillgång som kan köpas och säljas på blockkedjan, vilket gör det möjligt för konstnärer att skapa och sälja digitala konstverk online. Varje NFT-konstverk lagras på sin egen blockkedja och bär med sig ett oföränderligt register över äganderätten.

Varje NFT-konstverk lagras på sin egen blockkedja och bär med sig ett oföränderligt register över äganderätten. Detta innebär att varje NFT är unik och aldrig kan kopieras. NFT:er kan användas för att representera allt från digitala konstverk till fastigheter.

NFT:er skapas genom att använda en kryptovaluta för att lagra Ethereum. Ethereum används sedan för att betala myntningsavgifterna, som skapar NFT:n. Ethereum kan också användas för att köpa föremål från onlinemarknadsplatser som säljer NFT:er. Dessa marknadsplatser inkluderar Rarible, OpenSea, Mintable, KnownOrigin och SuperRare.

Vad betyder NFTs för skaparna

Försäljningen av NFT-konst öppnar ett helt nytt sätt för skapare att sälja sina verk. Till skillnad från traditionella konstformer, där antalet original och deras sällsynthet direkt påverkar värdet, är NFT digitala och kan reproduceras i all oändlighet. Detta innebär att konstnärer kan ladda upp sina verk på en marknadsplats och få betalt för varje försäljning, utan att behöva oroa sig för att lagret ska ta slut.

NFT:er är också ett säkert sätt att sälja digital konst. Eftersom varje NFT lagras på sin egen blockkedja innebär det att den är manipuleringssäker och inte kan förfalskas. Detta ger en säkerhetsnivå som inte är tillgänglig med traditionella konstformer.

I takt med att branschen för NFT-konst växer kan vi förvänta oss att se fler och fler konstnärer dra nytta av dess unika fördelar.

NFT Sverige
01

Revolutionerar konstvärlden

NFTs revolutionerar konstvärlden på ett sätt som man inte trodde var möjligt tidigare. De erbjuder ett säkert sätt att köpa och sälja digitala konstverk samt öppnar helt nya möjligheter för moderna konstnärer. Branschen är förändrar utan tvekan vårt sätt att köpa, sälja och uppleva konst. De erbjuder ett säkert sätt att köpa digitala konstverk, samtidigt som de ger konstnärerna ett sätt att tjäna pengar på sina verk och generera royalties från varje försäljning. Med fler och fler plattformar som erbjuder NFTs är det bara en tidsfråga innan dessa unika verk blir en viktig del av moderna konstsamlingar

02

Ägande av digital konst

När du köper en NFT köper du inte bara själva det digitala konstverket utan även äganderätten till det konstverket. Varje NFT registreras på sin egen blockkedja, vilket innebär att den är manipuleringssäker och inte kan förfalskas. Detta ger en säkerhetsnivå som inte är tillgänglig med traditionella konstformer. I takt med att NFT-konstindustrin växer kan vi förvänta oss att se fler och fler konstnärer påbörja sin digitala karriär.

03

Ett nytt sätt att tjäna pengar

NFT konst är ett helt nytt sätt för konstnärer att tjäna pengar på sitt arbete, till skillnad från traditionella konstformer, där antalet original och deras sällsynthet direkt påverkar deras värde, är NFT digitala och kan reproduceras i all oändlighet. Detta öppnar upp för ett helt nytt sätt att försörja sig på, om så ett sätt som passar för dagens moderna digitala samhälle och dess nutida konstnärer. Det är både ett säkert, effektivt och kul sätt att tjäna pengar.

04

Royalties

Förutom att äga en NFT har du också rätt att få royalties från användningen av den. När en konstnär laddar upp sitt verk på en marknadsplats kan han eller hon ange hur stor del av försäljningspriset som går till honom eller henne i form av royalties. De royalties som de genererar garanterar att konstnären fortsätter att dra nytta av sitt verk efter att det har sålts. Detta ger konstnärerna ett unikt sätt att tjäna pengar på sitt arbete även efter att det har sålts. Det är ett verkligt revolutionerande sätt för moderna konstnärer att tjäna pengar på sina verk på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt.

05

NFTs klarar sig inte själv

NFT är som sagt ett nytt och spännande sätt för konstnärer att tjäna pengar på sitt arbete, men för närvarande har de ännu inte genererat särskilt mycket pengar på egen hand. Detta kommer troligen att förändras i takt med att branschen växer, men för att tjäna pengar på NFT:er måste konstnärerna ofta kombinera dem med andra saker. De kan till exempel sälja tryck av sina NFT:er eller auktionera ut dem tillsammans med andra föremål.

Global räckvidd

NFT har potential att nå en global publik, vilket är en stor fördel för alla skapare där ute. Eftersom de är digitala och kan reproduceras i all oändlighet kan konstnärer sälja dem online och nå ut till vem som helst. I och med att varje NFT lagras på sin egen blockkedja är de dessutom manipuleringssäker och kan inte förfalskas. Detta ger en säkerhetsnivå som inte är tillgänglig med traditionella konstformer. I takt med att NFT-konstindustrin växer kan vi nog förvänta oss att se NFTs från världen över.

Inkluderande kontra exklusivitet

NFT:er erbjuder en unik nivå av inklusivitet eftersom de kan reproduceras och delas i all oändlighet. Detta gör dem tillgängliga för en global publik och ställer dem i kontrast till traditionella konstformer, som ofta är exklusiva och endast tillgängliga för de rika. Genom att göra konsten mer lättillgänglig kan NFT:er bidra till att demokratisera konstvärlden. Dessutom lagras varje NFT på sin egen blockkedja, vilket ger de en säkerhetsnivå som inte är tillgänglig med traditionella konstformer.

NFT:er erbjuder dock också en viss exklusivitet, eftersom de bara kan ägas av en person åt gången. Detta garanterar att varje NFT är unik och ger samlare en känsla av exklusivitet.

NFT i spel

Ekologiskt fotavtryck

NFT har tyvärr potential att ha ett negativt ekologiskt fotavtryck. Detta beror på att de är digitala och kan reproduceras i all oändlighet. Dessutom lagras varje NFT på sin egen blockkedja, vilket gör den manipuleringssäker och garanterar dess äkthet. Detta gör dock att NFT:er använder mycket energi. Detta beror på att varje gång en NFT överförs eller används måste den verifieras av blockkedjan. För att göra detta måste blockkedjan köra en komplex algoritm som tar mycket tid och energi att genomföra. I takt med att NFT-industrin växer kan vi behöva vara beredda på dess negativa miljöpåverkan, såvida inte systemet förbättras.

Är NFT-konstindustrin långvarig?

Det finns inget definitivt svar, men det verkar troligt att NFT-branschen kommer att fortsätta att växa under de kommande åren. Detta beror på att NFT:er erbjuder ett antal unika fördelar, som säkerhet och integration, som inte går att finna i traditionella konstformer. Dessutom befinner sig NFT-konstindustrin fortfarande i ett tidigt skede, vilket innebär att det finns gott om utrymme för tillväxt. I takt med att fler och fler konstnärer drar nytta av NFT kan vi förvänta oss att branschen fortsätter att blomstra.

Hur man skapar en NFT

Om du vill skapa dina egna NFT:er måste du använda en specialiserad programvara. Med detta verktyg kan du skapa en NFT och lagra den på en blockkedja. Det finns ett antal olika mjukvaruplattformar som erbjuder denna tjänst, en specialiserad blockchain explorer, så du bör kunna hitta en som passar dina behov. När NFT:n har laddats upp kommer den att lagras på blockkedjan och kan användas av alla som har tillgång till den utforskaren.

NFT och konstbranschen

Är NFT en bra investering?

Huruvida en NFT är en bra investering eller inte beror på flera faktorer, t.ex. artistens rykte och popularitet. En av fördelarna med NFT är dock att de kan handlas mellan användare på olika blockkedjor. Detta innebär att om du köper en NFT från en uppåtgående artist kan du potentiellt sälja den för mer senare. När branschen växer och blir mer populär kan vi dessutom förvänta oss att se fler konstnärer skapa exklusiva verk som kommer att bli mycket eftertraktade. Att investera i NFT-konst kan därför visa sig vara en lukrativ satsning.

Fördelar och nackdelar med NFT

Vi har gått igenom en hel del om NFT konst, både fördelar och nackdelar med industrin. Nedan listar vi alla dessa så att du tydligt kan göra din egen bedömning av NFT konst.

Investera i NFT

Fördelar

Nackdelar

Binance recension​

Sammanfattning

Sammanfattningsvis verkar det som att icke-fungibla tokens (NFT) är här för att stanna och kommer bara att fortsätta att öka i popularitet under de kommande åren. De erbjuder många unika fördelar jämfört med traditionella konstformer, såsom säkerhet och integration, och är perfekta för samlare som värdesätter exklusivitet. De har dock också ett negativt ekologiskt fotavtryck som vi måste vara medvetna om i takt med att branschen växer. Att investera i NFT-konst kan dessutom vara en bra investering om du väljer rätt konstnär och är villig att vänta på att marknaden ska utvecklas. I slutändan erbjuder NFT ett spännande sätt för både konstnärer och samlare att vidga sina horisonter!