Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är NFT?

Vad är NFT och hur fungera NFT: Den ultimata guiden
OpenSea recension​

Om du är en investerare eller samlare som vill köpa in dig i nästa stora digitala trend bör du vara uppmärksam på NFTs. NFTs (Non-Fungible Tokens) tar den digitala konst- och samlarvärlden med storm och ger investerare och samlare en unik möjlighet att äga ett digitalt konstverk eller ett samlarobjekt som verkligen är deras eget. Den här artikeln kommer att guida dig genom allt du behöver veta om NFTs – från vad de är och hur de fungerar, till varför de har blivit så populära och var du kan köpa dem.

Vad är en NFT?

NFT står för non-fungible tokens, vilket är digitala tillgångar som representerar internetkollektioner som konst, musik och spel med ett autentiskt certifikat som skapats med hjälp av blockkedjeteknik. De kan inte ersättas eller utbytas likvärdigt eftersom de har unika egenskaper. De är baserade på samma typ av programmering som används för kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum.

Viktiga funktioner i NFT:

 • Digitala tillgångar – NFT:er är digitala tillgångar som representerar internetsamlingar med ett autentiskt certifikat som skapats av blockkedjetekniken, som ligger till grund för kryptovalutor
 • Unik – Dessa tokens kan inte förfalskas eller manipuleras på annat sätt
 • Utbyte – Utbyte sker med kryptovalutor som Bitcoin genom specialiserade webbplatser.
NFT Sverige

Hur fungerar NFT?

NFT:er finns på Ethereum-blockkedjan, som är en offentlig huvudbok som registrerar transaktioner. NFTs är individuella tokens med värdefull information lagrad i dem. Eftersom de har ett värde som i första hand fastställs av marknaden och efterfrågan kan de köpas och säljas precis som andra fysiska typer av konst. NFTs unika uppgifter gör det enkelt att verifiera och validera deras ägande och överföringen av tokens mellan ägare.

01

Olika typer av NFT:er

NFT:er erbjuder ett nytt sätt att investera och samla in digitala tillgångar. Här är några exempel på vad NFT:er är idag

 • Ett digitalt samlarobjekt
 • Domännamn
 • Spel
 • Uppsatser
 • Sällsynta konstverk

Vad använder man NFT till?

NFT:er kan användas på många olika sätt, men de vanligaste är för digitalt innehåll och spelartiklar. NFT har också använts för investeringar och säkerheter samt för domännamn. Kändisar som Snoop Dogg, Shawn Mendes och Jack Dorsey intresserar sig också för NFT och släpper unika minnen och konstverk som de säljer som värdepapperiserade NFT.

Digitalt innehåll är den främsta användningen av NFT. Innehållsskapare kan dra nytta av den här tekniken eftersom de har fullständig äganderätt till sitt innehåll och får vinster från plattformar som främjar det. Detta uppmuntrar till en skapande ekonomi där skapare värderas och belönas för sitt arbete

NFT:er har också använts inom spelbranschen, där spelare kan köpa speciella föremål som kan säljas för att få tillbaka pengar när spelet är avslutat. De kan också användas för investeringar i DeFi (Decentralized Finance)-tillämpningar genom att ge säkerhet för att låna pengar. NFTs ger domännamn ett namn som är lättare att komma ihåg, vilket gör dem mer värdefulla på grund av längre eller mer relevanta titlarKort sagt kan NFT användas för en mängd olika ändamål, från digitalt innehåll till spelprodukter, investeringar och domännamn. Det är tydligt att kändisar intresserar sig för denna teknik och använder den för att dela unika konstverk. Detta visar ytterligare på potentialen hos NFT:s eftersom de revolutionerar vårt sätt att tänka på digitalt ägande.

NFT i spel

Hur fungerar NBA Top Shot och varför är det så populärt?

NBA har anammats av kryptovalutavärlden, och en populär icke-fungibel token är NBA Top Shot. Denna satsning gör det möjligt att sälja digitala bilder av kända basketspelares dunks och blockeringar. De mest populära klippen har sålts för över 200 000 dollar och företaget fick nyligen 305 miljoner dollar i finansiering. Detta unika material är tillgängligt genom ”pack drops”, där mer exklusiva förpackningar säljs för högre priser.

Även om de liknar andra former av kryptovalutor är det som verkligen skiljer NFT:erna från varandra deras förmåga att skapa en materiell tillgång som inte kan kopieras. Varje klipp har en individuell kryptomärkning som gör det lätt att känna igen det om någon försöker göra en förfalskning. Detta ger också samlare tryggheten att deras investering är immun mot förfalskningar och kan öka i värde med tiden

NBA Top Shot-satsningen har visat sig vara extremt framgångsrik och visar hur NFT kan överbrygga klyftan mellan digitalt innehåll och traditionella samlarobjekt. Med en så stor efterfrågan på dessa tokens överväger nu fler investerare att köpa in sig i denna nya tillgångsklass samt att utforska andra användningsområden för icke-fungibla tokens. Det är tydligt att NFTs är här och ser ut att bli en allt populärare tillgångsklass under de kommande åren

NBA Top Shot är ett unikt exempel på hur icke-fungibla tokens kan användas för att skapa digitala tillgångar med verkligt värde. Detta företag har snabbt fått draghjälp och har hittills omsatt cirka 230 miljoner dollar i försäljning och fått 305 miljoner dollar i finansiering från högprofilerade investerare som Michael Jordan och Kevin Durant. Dessa videorullar är mycket eftertraktade och de mest eftertraktade klippen har sålts för rekordpriser – till exempel LeBron James ”Cosmic” Dunk, som gick för över 200 000 dollar!

Varför är NFT populära?

Icke-fungibla tokens (NFTs) blir alltmer populära på grund av ett antal faktorer. En orsak är normaliseringen och uppståndelsen kring kryptovalutor och blockkedjeteknik i allmänhet. Dessutom erbjuder NFTs något som traditionell valuta inte gör – en fysisk tillgång som inte kan replikeras. Varje token har en individuell kryptomärkning som gör det lätt att känna igen den om någon försöker förfalska den, vilket också ger samlare en trygghet i att deras investering är äkta. NBA Top Shot-initiativet har visat sig vara en stor framgång och belyser hur NFT:er kan bli värdefulla digitala tillgångar som är attraktiva i den verkliga världen. Med en så stor efterfrågan på dessa tokens är det nu fler investerare som vill investera i denna nya tillgångsklass och som utforskar andra användningsområden för NFTs.

Är NFT:er mainstream nu?

Med tanke på all den uppståndelse som gjorts kring NFT:er, är det korrekt att säga att de nu är vanliga? I den här artikeln finns det starka argument för att NFT:er nu är inbakade i allmänhetens medvetande. Det skadar inte att ett antal kända kändisar har vågat sig in i NFT-vatten.

Även om det kanske är för tidigt att säga ”Ja, NFT är definitivt mainstream nu”, kan 2022 bli året då vi vet att NFT är här för att stanna, om de fortsätter på den här banan.

NFT:er har funnits sedan 2015, men vad är det som gör dem så populära? En kombination av faktorer, inklusive normaliseringen av och uppståndelsen kring kryptovalutor, fandom, ekonomi av royalties och knapphetens lagar. Konsumenter är ivriga att få tag på unikt digitalt innehåll och potentiellt hålla dem som en form av investering. När någon köper en NFT får de äganderätt till tillgången som fortfarande kan cirkulera på nätet. När den får mer exponering på olika plattformar ökar dess värde – när den säljs går 10 procent till den ursprungliga skaparen, en liten procentandel går till plattformen och resten till den nuvarande ägaren

Äkthet är också en nyckelfaktor när det gäller NFT:er – varje objekt har särskiljande information som gör att de skiljer sig från alla andra, och dessa kan verifieras på blockkedjan. Det går inte att skapa falska samlarobjekt eftersom varje NFT kan spåras tillbaka till sin ursprungliga utfärdare, vilket ger ytterligare säkerhet. Dessutom kan NFT:er, till skillnad från kryptovalutor, inte bytas ut med varandra på grund av deras unika karaktär

Allt detta pekar på en blomstrande industri – och om NFT:er fortsätter att öka i popularitet under 2021 och därefter kan de bli en del av mainstreamkulturen innan vi vet ordet av.

NFT och konstbranschen

Hur skiljer sig en NFT från andra kryptovalutor?

Även om NFT:er skapas med hjälp av samma slags programmeringsspråk som andra kryptovalutor är det där likheterna slutar.

NFT:er är unika digitala tillgångar som inte kan bytas mot eller jämställas med varandra. De fungerar som digitala signaturer som gör det omöjligt för dem att förfalskas. Detta gör dem till en värdefull investeringstillgång.

Ett konstverk som till exempel ”Den sista måltiden” är oersättligt och kan inte bytas ut mot en annan tavla. På samma sätt är NFT unika digitala tillgångar som inte kan likställas med varandra.

Kryptovalutor är däremot ”fungibla” och lika mycket värda. Till exempel är en Bitcoin alltid lika med en annan Bitcoin eller en dollar alltid lika med en dollar. De kan lätt handlas eller bytas ut mot varandra. NFT:er ger dock ett oföränderligt register över ägande och äkthet som gör dem mer värdefulla än vanliga kryptovalutor.

Ethereum och NFTs

Ethereum-blockkedjan gör det möjligt för digitala tillgångar att fungera av flera skäl:

 • Handel med NFT:s, utan att behöva peer-to-peer-plattformar, kan ta betydande nedskärningar som kompensation.
 • Alla Ethereum-produkter delar samma ”backend”, vilket gör att NFT:er är bärbara för att köpa på en produkt och sälja den på en annan utan ansträngning.
 • När en transaktion väl är bekräftad är det omöjligt att manipulera data för att förfalska äganderätten.

 

Ethereum går aldrig ner, vilket innebär att dina tokens alltid kommer att vara tillgängliga att sälja. Detta garanterar att dina digitala tillgångar är säkra och kan nås snabbt närhelst du behöver dem

Säkerheten och portabiliteten hos NFTs på Ethereum-blockkedjan gör den till en perfekt plattform för handel med dessa tokens. Detta bidrar till att säkerställa att användarna har full kontroll över sina tillgångar samt full insyn i vem som äger vad. Det säkerställer också att transaktioner spåras exakt och säkert, vilket ger köparna sinnesro när de investerar i en tillgång.  Med sin robusta infrastruktur är Ethereum den idealiska plattformen att använda för handel med NFTs.  Genom att använda Ethereum kan användarna lita på att deras tokens är säkra och förblir i gott skick under lång tid.  Eftersom Ethereum är decentraliserat kan köparna dessutom vara säkra på att deras tillgångar inte kommer att manipuleras eller manipuleras på något sätt.  Ethereum erbjuder en säker och tillförlitlig plattform att använda när man handlar med NFTs.  Med sin tillförlitliga plattform kan användarna vara säkra på att deras digitala investeringar är säkra och trygga på Ethereums blockkedja.

Investera i NFT

Penguin Communities

I takt med att populariteten för icke-fungibla tokens (NFTs) fortsätter att öka söker fler och fler människor efter gemenskaper som erbjuder dem förmåner och andra fördelar. Pudgy Penguin är en sådan gemenskap, en populär kryptovalutaunderkategori som representerar ägande i en unik tillgång: 8 888 pingviner på Ethereum-blockkedjan, organiserade i en samling.

Många NFT-projekt har sina egna gemenskaper, där medlemmarna kan samarbeta, dela idéer och stödja eller köpa varandras projekt eller konst. Dessa gemenskaper är ett utmärkt sätt för människor att komma samman och skapa kontakter kring sina gemensamma intressen. På Pudgy Penguin får medlemmarna till exempel tillgång till en gemensam Discord-server och en privat Telegram-kanal där de kan chatta med andra ägare.

Genom att gå med i dessa NFT-gemenskaper kan människor få insikter i branschen och lära sig av andra som utforskar samma område. Det är också en möjlighet att träffa nya vänner som delar deras passion för digitala samlarobjekt. Med så många potentiella fördelar är det inte konstigt att fler och fler människor ansluter sig till NFT-gemenskaper som Pudgy Penguin.

Hur köper man NFT?

Om du vill ge dig in i NFT-världen måste du först skaffa några viktiga saker. För det första behöver du en digital plånbok som kan lagra dina NFTs och kryptovalutor. Sedan måste du köpa lite kryptovaluta – troligen Ether – med hjälp av en plattform som Coinbase eller OpenSea. Slutligen måste du flytta din kryptovaluta från börsen till din plånbok. Tänk på att många börser tar ut en liten procentandel av ditt köp som avgifter.

När du har alla dessa saker är du redo att köpa din NFT. Du bör hitta en välrenommerad NFT-marknadsplats som accepterar den kryptovaluta som du köpte och ta en titt på de tillgängliga alternativen.

Binance recension​

De mest populära marknadsplatserna för NFT

NFT:er är en hetvara i den digitala världen. Om du vill vara med och slåss kan du kolla in de här populära marknadsplatserna:

Rarible

Rarible är en demokratisk marknadsplats som gör det möjligt för konstnärer och kreatörer att utfärda och sälja NFT:er. Innehavarna kan påverka funktioner som avgifter och gemenskapsregler.

OpenSea

För att komma igång behöver du bara skapa ett konto på OpenSea:s officiella webbplats och bläddra bland NFT-samlingar och upptäcka nya artister. Den här plattformen är känd som en stor samling av sällsynta digitala föremål och samlarobjekt.

Foundation

På den här plattformen måste konstnärer ta emot från eller skicka en inbjudan från andra skapare för att kunna lägga upp sin konst. Den här gemenskapens exklusivitet ger upphov till konstverk av högre kvalitet, om efterfrågan på NFT:er förblir på nuvarande nivå eller till och med ökar med tiden.

Binance recension​

Hur ser framtiden ut för NFTs?

NFT:s framtid ser ljus ut, med ökad medieexponering och särskilda förmåner för blivande artister på sociala medier. Nyligen köpte Jack Dorsey, vd och medgrundare av Twitter, NFT-konst till ett värde av 69,3 miljoner dollar på Beeple. På grund av den ökande populariteten är folk nu villiga att betala hundratusentals dollar för NFT-bilder. Liksom David Gerard, författare till Attack of the 50-foot Blockchain, säger många experter inom kryptoindustrin att omkring 40 % av nya kryptoanvändare kommer att använda NFTs som ingångspunkt. Som ett resultat av dess växande popularitet kan NFT utgöra en mer betydande del av den digitala ekonomin i framtiden. I takt med att NFT-tekniken utvecklas finns det gränslösa möjligheter som kan utforskas. Framtiden ser lovande ut för dem som investerar i denna innovativa teknik!

Vanliga frågor och svar

Icke-fungibla tokens är en ny, spännande typ av digital tillgång som växer i popularitet. De kan representera vilken tillgång som helst digitalt och kan vara tillgångar som endast finns på nätet, till exempel digitala konstverk, eller verkliga tillgångar som fastigheter. Några exempel på NFT:er är avatarer i spel, digitala/icke-digitala samlarobjekt, biljetter, domännamn med mera.

NFT:er erbjuder en hög säkerhetsnivå eftersom de är baserade på blockkedjeteknik. Detta gör dem praktiskt taget omöjliga att hacka, och den enda säkerhetsrisken är att du kan förlora tillgången till dina tokens om värdplattformen går i konkurs. Det är därför viktigt att du lagrar dina NFT:er på en säker och välrenommerad plattform för att säkerställa bästa möjliga skydd. På så sätt kan du känna dig trygg med att dina tillgångar är säkra.

Icke-fungibla polletter är unika och kan inte ersättas med en identisk enhet. De används ofta i blockkedjeteknik för att representera digitala tillgångar som varor, tjänster eller medlemsabonnemang. Om du till exempel har en digital tillgång som lagras på blockkedjan vill du använda en icke-fungibel token för att representera den så att den inte kan kopieras. Detta beror på att tokenet är associerat med tillgången och kan användas för att spåra den.

NFTs, eller non-fungible tokens, är en ganska ny utveckling i världen av digitala tillgångar. De är baserade på blockkedjeteknik och ger ett mycket större antal möjligheter när det gäller säker lagring och överföring av digitala tillgångar. I princip kan vad som helst bli en NFT – ett konstverk, sportmemorabilia eller till och med en tweet. Detta gör dem till ett mycket mångsidigt verktyg för transaktioner och lagring online.

Icke-fungibla tokens (NFT) är digitala tillgångar som är unika och inte kan bytas ut mot andra. De finns på en blockkedja och bekräftar äganderätten och tillgångens unika identitet. Kryptovalutor, såsom Bitcoin och Ethereum, används för att skapa NFTs. Faktum är att Ethereum är den allmänt accepterade kryptovalutan på NFT-marknaden.

Människor köper NFT:er för att de är ett säkert investeringsalternativ. Dessa tokeniserade tillgångar är tillgängliga för alla och ger dig grundläggande användningsrättigheter. Dessutom investerar de flesta köpare i dem eftersom de tror att tillgångarna kommer att hålla sitt värde i framtiden.

Det finns en mängd olika sätt att tjäna pengar på NFT:er, bland annat genom att hyra, tjäna royalties, handla med NFT:er, använda NFT:er för spel och införa NFT-drivna avkastningsjordbruk. Var och en av dessa metoder erbjuder unika möjligheter att generera intäkter från att äga NFT:er.

En NFT-token (non-fungible token) kan vara en bra investering om du gör din research först. Genom att titta på marknadsplatser som tillåter säljare att få royalties för sina tillgångar kan du bedöma om detta är något som skulle intressera dig. Det är dock alltid viktigt att komma ihåg att investeringar innebär risker, så se till att väga alla alternativ innan du dyker in.

NFT:er och kryptovalutor använder båda blockkedjanätverket för ägarkontroll. Men medan kryptovalutor kan handlas som värdepapper på digitala börser kan NFT:er inte direkt bytas med varandra. De säljs istället till köpare.

NFT-världen växer snabbt och det finns mycket att lära sig om dem om du vill engagera dig. Oavsett om du är en erfaren utvecklare eller bara en entusiast som är intresserad av att fördjupa din förståelse av denna spännande teknik kan kurser om kryptovalutor och blockchain vara perfekt för alla som vill utforska NFT-världen.