Sök
Stäng denna sökruta.

Recension av Rarible

Binance recension​
OpenSea recension​

Rarible är en digital marknadsplats för NFTs där användare kan köpa, sälja och byta digitala objekt. Med sitt enkla gränssnitt, många blockchains och breda utbud har den blivit en av de mest populära plattformarna för både köpare och säljare. Något som särskiljer denna plattform är att den riktar sig både till nybörjare inom NFT-världen och de som är mer erfarna. Det gör det till ett utmärkt val för dig som vill börja investera. Det finns dock också vissa nackdelar och potentiella risker med denna plattform.

I den här recensionen tar vi en djupgående titt på Raribles funktioner och dess för- och nackdelar för att hjälpa dig att avgöra om det är rätt plattform för dina behov.

Vad är Rarible?

Rarible är en plattform där du kan sälja och köpa NFTs. De erbjuder ett brett utbud av olika NFTs inom olika kategorier. Med över 2 miljoner aktiva användare är det en mycket populär plattform. Rarible skiljer sig från sina konkurrenter genom att erbjuda ett intuitivt gränssnitt som gör det möjligt att enkelt att navigera runt på plattformen. Om du vill kunna ta del av plattformen även när du är på språng kan du använda deras mobilapplikation.

Köp och sälj NFT

På Rarible kan du göra allt det du förväntar dig av en NFT-plattform. Köp, sälj eller lägg upp NFTs. Du kan dessutom välja mellan en rad olika blockchains. För att köpa NFT på plattformen kan du antingen välja en NFT med fast pris eller en NFT som säljs på auktion.

Fem olika blockchains

Något som gjort Rarible populärt bland så många är det faktum att de använder fem olika blockchains. EN fördel med detta är att du kan kombinera olika blockchains för att undvika höga gasavgifter. De blockchains som Rarible för tillfället använder är Ethereum, Polygon, Solana, Tezor och Immutable X.

Många olika plånböcker

Rarible erbjuder möjligheten att använda flera olika digitala krypto-plånböcker. Därför kan du med största sannolikhet fortsätta använda den du redan har. Har du flera krypto-plånböcker kan du dessutom använda Raribles funktionalitet för multi-plånböcker. Denna funktion innebär att du kan kombinera dina krypto-plånböcker och se alla dina NFTs samlade i din profil.

Olika betalningsmöjligheter

För att köpa NFTs på Raribles plattform kan du både använda kryptovaluta eller ett vanligt kreditkort. Om du väljer att betala med kryptovaluta är det viktigt att hålla koll på vilken NFT du köper och från vilken blockchain den kommer ifrån. Vilken kryptovaluta du kan använda beror nämligen på blockchain.

Om du använder kreditkort för att köpa NFT bör du vara medveten om att Rarible tar en extra kostnad för transaktionen. Exakt hur stor denna summa är beror på vilken krypto du köper. Oftast ligger summan mellan 2.5% och 4%. Förutom denna summa tillkommer en så kallad gasavgift. Gasavgiften innebär den transaktionsavgift som betalas på en blockchain. När du använder kreditkort på Rarible måste du dessutom handla NFT för en minimisumma.

Olika typer av NFTs på Rarible

På Rarible kan du ta del av många olika typer av NFTs. Faktum är att de har över 400 000 på sin plattform. Oavsett om du är ute efter digital konst, foto, metaverse eller spel kan du hitta något för dig. På plattformen kan du dessutom filtrera innehållet efter olika kategorier, priser och kollektioner.

NFT Sverige

Fördelar med Rarible

Det finns flera fördelar med att använda Rarible. De erbjuder bland annat unika funktioner och en intuitiv plattform.

Enkel och tillgänglig plattform

En stor fördel med Rarible är att plattformen är mycket enkel att använda, även för nybörjare. Det märks att de lagt tid och energi på att göra den både intuitiv och användarvänlig utan att det blir överdrivet.

Stödjer flera olika blockchains

Rarible stödjer flera olika blockchains vilket gör plattformen perfekt för dig som vill ha flera olika alternativ att välja mellan. Oavsett om du exempelvis fördrar Ethereum eller Solana fungerar plattformen för dig.

Kombinera flera krypto-plånböcker

Att använda kryptovaluta är en naturlig del av att handla med NFTs. Det finns idag flera olika krypto-plånböcker att välja mellan, och om du är en av dem som valt att investera i flera av dem kan du använda Raribles funktion för multi-plånböcker. På plattformen kan du samla upp till 20 olika plånböcker samtidigt och på så sätt få en enkel överblick.

Verifiering av skapare och samlare

Det är enkelt att se vilka användare som är verifierade eller inte på Rarible. Verifierade användare får nämligen en gul markering vid sitt namn. För att bli verifierad måste användaren bli godkänd när Rarible manuellt kollar upp användaren.

Nackdelar med Rarible

Rarible har även vissa nackdelar som gör att du måste använda plattformen med viss varsamhet och eftertanke.

Stora avgifter när kreditkort används

Om du inte äger kryptovaluta, eller av annan anledning vill använda kreditkort för att inhandla NFT, kan priserna snabbt bli höga. Anledningen till detta är de många extra avgifter som tillkommer vid användning av kreditkort. Bland annat måste du handla för en viss minimisumma och betala en transaktionsavgift.

Rarible saknar vissa kategorier

Trots att Rarible har ett stort utbud av NFTs saknar de fortfarande vissa kategorier på sin plattform. Exempel på NFTs som saknas är musik, video, domännamn med flera.

Saknar åtgärder mot bedrägeri

Bedrägeri är dessvärre väldigt vanligt på denna typ av plattformar. Trots detta saknar Rarible tydliga åtgärder för att undvika detta. Vissa NFT-plattformar har åtgärder såsom personliga koder och liknande för att undvika bedrägeri, men det saknar Rarible.

Kollar inte alltid upp sina användare

Att bli verifierad på Rarible är frivilligt, vilket gör att vissa användare kan köpa och sälja NFT helt anonymt. Risken med detta är bedrägeri och köp med svarta pengar.

NFT i spel

Är Rarible säkert?

Att köpa och sälja med NFTs bör alltid göras med varsamhet, oavsett vilken plattform du använder. Rarible har tydlig information om deras säkerhetsåtgärder och policies. När du använder Rarible är du dock för det mesta själv ansvarig för din egen säkerhet. Innan du köper eller säljer NFTs bör du därför tänka över de risker som finns.

En vanlig risk med NFTs är att den specifika NFTn sjunker drastiskt i värde. Detta innebär att du kan göra en stor förlust. Dessutom finns på NFT-marknaden risk för både nätfiske och för bedrägeri. Dessvärre har Rarible ingen tydlig information på sin plattform kring hur de motverkar dessa risker. De påstår visserligen att de stänger av bedragare från plattformen, men det är troligen långt ifrån alla som blir upptäckta.

Är Rarible en bra plattform?

Med tanke på plattformens stora antal användare är det helt klart en populär plattform att använda för både köp och sälj av NFT. Med tanke på att de använder flera olika blockkedjor, såsom bland annat Solana, Tezos och Polygon, är plattformen utmärkt för dig som uppskattar denna variation. De erbjuder även en tillgänglig plattform som är enkel att navigera. Detta innebär att Rarible dessutom är perfekt för dig som är ny när det gäller NFT. Var bara mån om säkerheten och var försiktig kring potentiella bedrägerier.