Sök
Stäng denna sökruta.

NFTs historia

NFTs historia

Under 2021 började världen skönja ett ny sorts investeringsfenomen i och med försäljningen av Beeple’s Everydays: the First 5000 Days. Det här var en NFT som såldes för 69 miljoner dollar. Det kan verka revolutionerande, men faktum är att NFT:er inte är något nytt. Du kanske nu sitter och undrar vad en NFT är för något. I den här artikeln kommer vi att klargöra det, samt titta på dess historia.

Vad är en NFT?

NFT står för ”non-fungible tokens” och representerar ägande i nästan alla typer av digitala tillgångar. Det kan röra sig om allt från digital konst till virtuella fastigheter. När det gäller den digitala världen har det inte alltid varit så lätt att visa vem som äger vad, men efter att NFT:erna introducerades har vi kunnat märka av ett skifte. Termen non-fungible innebär att varje ”token” har ett eget värde och det är vad som gör själva ägarskapsrepresentationen unik.

Tidslinje

Om det redan nu känns något förvirrande behöver du inte oroa dig, för vi har sammanställt en tidslinje som beskriver hur detta koncept har utvecklats och vad anledningen till dess existens egentligen är. Efter att ha tagit upp en kortare överblick av denna tidslinje kommer vi att gå mer in på djupet rörande de nämnda historiska etapperna.

2012 – 2016: Introduktionen av ett nytt koncept

  • Colored Coins
  • En NFT som kallas Quantum skapas av Kevin McCoy
  • Counterparty
  • Spells of Genesis
  • NFT:erna och meme-teman

2017 – 2020: NFT:ernas ökade popularitet

  • Token-standarder
  • Cryptopunks
  • Handel med virtuella katter på Cryptokitties
  • NFT-spel och Metaverse
  • Decentraland (MANA)
  • Plattformar och spel med Enjin Coin (ENJ) och Axie Infinity (AXS)

2021: NFT:er, auktionshus, Metaverse och ökad efterfrågan

  • NFT-konst börjar säljas av prestigefyllda auktionshus
  • Beeple’s NFT säljs till ett extrempris, vilket leder till stor uppståndelse
  • Andra blockkedjor lanserar sina egna NFT:er:
    • Cardano
    • Solano
    • Tezos
    • Flow
  • NFT:er blir alltmer efterfrågade
  • Man börjar se att NFT:er blir populära i Metaverse

2012 – 2016: Introduktionen av ett nytt koncept

År 2012 publicerades en artikel av Meni Rosenfield där ett koncept som kallades för ”Colored Coins” introducerades. Tanken var att detta skulle utgöra ett slags tillägg till den redan existerande Bitcoin-blockkedjan. Syftet med Colored Coins var att man skulle kunna beskriva en klass med metoder för att representera och hantera tillgångar på själva blockkedjan och bekräfta dess ägarskap. Skillnaden jämfört med vanliga Bitcoins var dock att Colored Coins hade ett ”token-element” som avgjorde hur de används, vilket gjorde dem unika.

Hinder som leder till framgångsrika experiment

Bitcoin hade begränsningar som medförde att det blev mycket svårt för Colored Coins-konceptet att förverkligas, men i och med att konceptet introducerades lade detta grunden för de experiment som senare kom att leda till att konceptet NFT uppfanns.

Quantum introduceras på Namecoin

Den 3:e Maj blev ett historiskt datum eftersom det var då den digitala konstnären Kevin McCoy skapade den första NFT:n vid namn ”Quantum” på blockkedjan ”Namecoin”. Quantum är en digital bild av en pixelerad åttahörning som hypnotiskt ändrar färg och pulserar på ett sätt som påminner om en bläckfisk. Efter dessa händelser ägde en betydande mängd experiment och utveckling rum och det byggdes plattformar ovanpå Bitcoin-blockkedjan.

Counterparty lanseras och blir populärt

Vid det här laget introducerades Counterparty-plattformen (Bitcoin 2.0), som började vinna terräng som en plattform som möjliggör skapandet av digitala tillgångar. Spelet Spells of Genesis gavs ut kort därefter och inom detta började man dessutom att ge ut tillgångar i själva spelet.

NFT:er och memes

2016 utgjorde starten på memens tid och man fick bevittna utgivningen av ett antal Rare Pepes NFT:er på Counterparty-plattformen. Det bör samtidigt nämnas att Bitcoin-blockkedjan aldrig var avsedd att användas som en databas för tokens som stipulerar ägande av tillgångar.

2017 – 2020: NFT:ernas ökade popularitet

Det började här introduceras en uppsättning token-standarder, vilket möjliggjorde att utvecklare kunde skapa tokens. Token-standarden är en underordnad standard för smarta kontrakt, som upprättades för att informera utvecklare om hur man skapar, utfärdar och distribuerar nya tokens i linje med den underliggande blockchain-teknologin.

Två viktiga pionjärer

Två mjukvaruutvecklare, vid namn John Watkinson och Matt Hall, byggde vidare på den framgång som Rare Pepes haft med sin egen generativa serie av NFT:er på Ethereum-blockchainen. De döpte sin nya skapelse till CryptoPunks, och denna variant anses erbjöds ursprungligen gratis. Det experimentella projektet skapades efter att man tagit inspiration från Londons punk-kultur och cyberpunk-rörelsen. CryptoPunks begränsades till 10 000 exemplar utan två identiska karaktärer.

Ekosystemet Etherum introduceras

Under världens största hackathon för Ethereum-ekosystemet introducerade Vancouver-baserade Axiom Zen CryptoKitties, ett virtuellt spel baserat på Ethereum-blockchainen. I CryptoKitties kan spelare adoptera, föda upp och handla virtuella katter och lagra dem i kryptoväskor. Det dröjde inte länge innan spelet blev en viral sensation, och blev så populärt att CryptoKitties täppte till Ethereum-blockchainen och folk började tjäna ordentligt med pengar.

Allt större intresse från allmänheten

Efter den enorma framgången med CryptoKitties började NFT-spel verkligen vinna momentum och NFT:er fick alltmer uppmärksamhet från allmänheten. NFT-spel och metaverse-projekt befann sig nu i rampljuset.

Ytterligare utveckling av konceptet med lanseringen av Decentraland

Decentraland (MANA) introducerades som en decentraliserad VR-plattform på Ethereum-blockchainen. Decentraland är en öppen spelplattform där spelare bland annat kan:

  • Utforska
  • Spela spel
  • Bygga
  • Samla föremål

Allt det som man hittar, tjänar och bygger på blockchainen kommer man samtidigt också att äga.

Ytterligare plattformar och spel

Det dröjde inte länge förrän andra plattformar och spel med Enjin Coin (ENJ) började dyka upp på scenen, vilket möjliggjorde för utvecklare att tokenisera sina in-game-föremål på Ethereum. Det gav dessa in-game föremål ett värde i den verkliga världen (IRL). Ett annat blockchain-baserat handels- och stridsspel dök också upp: Axie Infinity (AXS). Det var ett spel som delvis ägdes och drevs av sina spelare.

2021: NFT:er, auktionshus, Metaverse och ökad efterfrågan

Under 2021 fick man se en enorm ökning av både utbud och efterfrågan på NFT:er. En av de största faktorerna i denna boom var de enorma förändringar som skedde inom konstmarknaden och branschen generellt.

Auktionshusen Christie’s och Sotheby’s hakar på trenden

De prestigefyllda auktionshusen Christie’s och Sotheby’s började ha sina auktioner på nätet och började även sälja NFT-konst. Detta ledde till att Christie’s slog rekord med försäljningen av Beeple’s Everydays: the First 5000 Days NFT för 69 miljoner dollar. En sådan stor försäljning från en så prestigefylld auktion bidrog till att validera NFT-marknaden avsevärt.

Ytterligare varianter av NFT:er på andra blockkedjor

Förutom den ökade efterfrågan på NFT:er som uppstod efter den berömda Christie’s-auktionen, var det även andra blockkedjor som började skapa sina egna NFT-versioner. Dessa inkluderade blockkedjor som:

  • Cardano
  • Solano
  • Tezos
  • Flow

Med dessa nya plattformar för NFT:er etablerades nya standarder för att säkerställa att de digitala tillgångar som skapades var både äkta och unika.

Vad kommer vi att få se i framtiden när det gäller NFT:er?

Trots en del av de osäkerhetsmoment som har publicerats och delats rörande NFT:er de senaste åren, finns det en sak som är helt säker. NFT:erna är här för att stanna och inom konstvärlden kommer man nog i framtiden att få se betydligt mer av dem.

Konstmarknaden har redan genomgått en stor förvandling de senaste åren. Corona-pandemin ledde till att många började arbeta på distans, och inom den här branschen har man också fått se att allt färre personer håller sig till det traditionella arbetssättet. Lägger man sedan till faktumet att NFT:er nu har blivit betydligt mer mainstream än tidigare kan man sia om att den framtida potentialen i stort sett är obegränsad.

NFT:er och Metaverse

När Facebook bytte namn till Meta och påbörjade utvecklingen av sitt nya VR-koncept Metaverse kunde man se att det nu förelåg en stor efterfrågan på NFT:er, speciellt inom Metaverse. Med tanke på att Metaverse fortfarande är under uppbyggnad kommer man nog att få se många intressanta förändringar relaterat till detta under de närmaste åren.

Senaste posten